Lokattens förskola ligger på Hospitalsgatan 9. Förskolan ligger integrerad i ett bostadsområde med en lummig och trivsam innergård. Förskolan har två avdelningar, Björnen yngrebarn och Vargen äldrebarn
Syftet med denna blogg är att öka vårdnadshavares möjlighet till delaktighet i förskolans verksamhet och skapa ännu en informationskanal från förskola till dig som vårdnadshavare.

fredag 22 april 2016

Fredagsexperiment

På fredagar har vi planerat att införa en aktivitet som vi kallar "fredagsexperiment". En pedagog förbereder ett (enkelt) experiment att genomföra tillsammans med barnen. Idag blev det ett experiment där vi blandade potatismjöl och vatten. Vi pratade om vad en vätska var och att man kände igen en vätska eftersom den är flytande och rinner. Barnen gav många exempel på vätskor; mjölk, vatten, Fanta, Cola, kaffe, te, saft mm.
Det speciella med potatsmjölet och vattnet är att det är både flytande och fast.


Barnens kommentarer under aktiviteten:
-"Den smälter, bollen jag rullade smälte"
-" Vad kladdigt!"
-" Varför smälter det när jag slutar att rulla?"
-"Det är både hårt och rinnigt"
-" Det är magiskt"!
-"Det smälter för att det blir varmt i handen"

Förskolan ska arbeta för att barnen:

utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.

Vill man testa detta experiment hemma kommer receptet här:

1 dl stärkelse (potatismjöl)
1/4-1/2 dl vatten
Blanda ingredienserna sakta och försiktigt med fingrarna i en djup tallrik. Man måste prova sig fram för att få rätt konsistens. 

Trevlig helg!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar