Lokattens förskola ligger på Hospitalsgatan 9. Förskolan ligger integrerad i ett bostadsområde med en lummig och trivsam innergård. Förskolan har två avdelningar, Björnen yngrebarn och Vargen äldrebarn
Syftet med denna blogg är att öka vårdnadshavares möjlighet till delaktighet i förskolans verksamhet och skapa ännu en informationskanal från förskola till dig som vårdnadshavare.

fredag 29 april 2016

Vargen

Under vecka 17 har vi arbetat med skogsprojektet och tittat på bilder på skräp i skogen. Vi har pratat om hur och varför vi ska vara rädda om naturen. Nästa vecka åker några av barnen eventuellt till skogen för att plocka skräp.
Igår torsdag var det några barn som
önskade att ha Miniröris på gården. Många drogs med musiken fast det regnade! Vi avslutade med att dansa till önskelåtar och lite salsadans.
Vi har även hunnit med att plantera tomat  och paprikakärnor.
Under en sådan aktivitet utvecklar barnen språket genom samtal med varandra och pedagoger. Nya begrepp som plantera, gro, kärnhus, mm lärs in. Det skrivna språket och bokstävernas betydelse tränas också då barnen fick skriva på små skyltar vad de hade planterat. Naturkunskap arbetar vi också med då vi planterar och pratar om vad en kärna behöver för att gro och växa.

Fredagen avslutades med saga om "Petter och hans fyra getter" samt Fredagsexperiment.


Efter det att barnen har hört pedagogen berätta en saga, vill de själva berätta samma saga för varandra. Sagor och berättelser är bra verktyg som utvecklar barns ordförråd. För att stötta berättelsen och förståelsen för sagan använder vi konkret material.

Fredagsexperimentet handlade denna gång om att försöka hålla vatten kvar in i ett sugrör.
Hur kan vattnet stanna kvar i sugröret om vi håller ett finger för öppningen? Och varför rinner vattnet ut om vi tar bort fingret?

Barnen testade även att blåsa i vattnet med sugröret.
-"Bubblor"!
-"ja, det blir bubblor av luften vi blåser i sugröret!"
-"Om man blåser hårt blir det många bubblor och om man blåser lite blir det lite bubblor"


Trevlig helg önskar vi på Lokatten!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar