Lokattens förskola ligger på Hospitalsgatan 9. Förskolan ligger integrerad i ett bostadsområde med en lummig och trivsam innergård. Förskolan har två avdelningar, Björnen yngrebarn och Vargen äldrebarn
Syftet med denna blogg är att öka vårdnadshavares möjlighet till delaktighet i förskolans verksamhet och skapa ännu en informationskanal från förskola till dig som vårdnadshavare.

tisdag 21 februari 2017

Förra veckan

Här kommer ett sent inlägg från förra veckan.
Barnen på Vargen visar stort intresse för experiment. Vi har fredagar som experimentsdag. Då är det en pedagog som har förberett ett spännande experiment att presentera för barnen. Barnen får berätta sina hypoteser och se process och resultat. En förklaring till själva experiment diskuteras tillsammans med pedagoger och barn. 

Här experimenterar vi med whiteboards pennor och vatten. Barnen ritar på tallrikar och häller vatten försiktigt på bilden. Vad händer?
Bilden lossnar från tallriken och flyter omkring på vattnet:
-"wow! Min gubbe dansar!"
-"Den rör sig när jag blåser på den!"

I fredags blev det en favorit i repris: Lavalampan.


Vatten, olja och karamellfärg hälls i en plastflaska. Barnen lägger märke till att oljan inte blandar sig med vattnet och att endast vattnet färgas av karamellfärgen.
Till sist har vi i en brustablett. Vad händer?
"Wow! Det exploderar!"
"Som en vulkan"
"Ser ut som blod och eld"
För att få en större effekt på lavalampan lyste vi på flaskan med en ficklampa i ett mörkt rum.
"Tabletten gör bubblor"
"Bubblorna åker upp till oljan och sen til vattnet igen. Upp och ner!"

Därefter fick de barnen som ville dokumentera experimentet med lavalampan med att göra egna bilder. De finns uppsatta på väggen på vägen in till Vargen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar